Aktivnost

ODRŽAN SREM KLOB KOB FEST 2022

03.01.2023

“Srem klob kob fest”, gastronomsko-turistička manifestacija, održana je 29. oktobra 2022. godine u Slovačkom parku u Šidu. Šiđani su ugostili sad već drage prijatelje iz Slovenije, Slovačke, Hrvatske, Bosne i Hercegovine.Mađarske, Makedonije i Rumunije.

Manifestaciju je otvorio pokrajinski sekretar za privredu i turizam dr Nenad Ivanišević, ističući da ova manifestacija predstavlja sve ono što Vojvodina jeste – dobra hrana, dobro piće, lepa priroda, a iznad svega, dobri ljudi, a goste su pozdravili zamenica ambasadora Slovačke Repbulike u Srbiji, predsednik Skupštine opštine Šid Tihomir Stamenković i predsednik udruženja Sremska Svinjokolja i Kobasicijada Stanislav Đierčan.

U takmičarskom delu manifestacije imali smo takmičenje u brzoj obradi mesa i takmičenje u parvljenju sveže sremske kobasice.

Na takmičenju u brzoj obradi mesa imali smo dve ekipe, prva iz mesta Ormož iz Republike Slovenije dok je druga ekipa bila domaća Srem Klob Kob Fest iz Šida. Pobedu je odnela Ekipa Srem Klob Kob Fest Šid.

Na takmičenje u pravljenju sveže sremske kobasice prijavilo se 22 ekipe iz Srbije i inostranstva.Ovogodišnji Šampion u pravljenju sveže sremske kobasice je ekipa „Dunavske Zore“ iz Borova, Republika Hrvatska.

U sklopu manifestacije, veliki broj izlagača na svojim štandovima prodavao je suhomesnate proizvoda, alI i pribora za svinjokolje, rakije, vina, slatkiša, med, takođe održana je promocija traktora John Deere

Celodnevnu manifestaciju obogatili su nastupima tamburaških orkestara „Bećari“ iz Šida, “Dunavske zore” iz Borova i glumac Milenko Pavlov, Gradski TO Banja Luka, a za kraj dana posetioci su uživali u koncertu Zvonka Bogdana.

U večernjim časovima u Sali Slovačkog doma oraganizovana je svečana večera za sve goste i sponozore na kojima su uručene plakate- zahvalnice za 25 godina uspešne saradnje.
Zahvalnice su dodeljene prijateljskim udurženjima:Salamerska Udruga, PEČUH, Zlatna Šajba Samobor, S Klobasicom u EU Sveti Petar u Šumi, Društvo Salamarijev Sevnica, KLOB FEST Nove Zamky, CSABAI KLOBASZKLUB EGYESULET Bekesczaba, Klobaskovy KlubSladkovičovo, Udruženje Kobasičara Rogolji, Gradiška, Kobasicijada Turija.

Fizičkim Licima i firmama sa kojima imamo saradnju od prvog dana:
Sándor PALLÉR, ÚJKÍGYÓS, Logarušić Vinko, Slatina, Mitar Mitrović Šid, Milorad Popović, Novi Sad, Lazar Bošnjaković Novi Sad, Ivan Žinko, Matjašek I. Kogovski, Petar Kirič SREMAC Ormož, Kalenić Slobodan Šid , Kričković Nebojša Bačka Palanka, Porodica Nenadović Šid, Zlatara Todorović Šid, ZZ “RIT” Šid, KITE doo Novi Sad, Bistro kod Damira Stari Grad Hvar, Tamburaški orkestar Banja Luka , Dunavske Zore Borovo.

Zahvalnivu plaketu za 25.godina uspešne saradnje dodeli smo Opštini Šid, Turističkoj organizaciji Šid, Kopernikus radio Šid i Sremskoj Televiziji Šid.

Upravni odbor udruženja je odlučio da ispred udruženja zahvalnicu dobije Branko Farkaš i Slovačko kulturno umetničko društvo “Jednota”, Šid.

Na manifestaciji smo ugostili i prestavnike Udruženja osoba sa invaliditetom „Vizido“ i udruženja „Čep za Hendikep“.

Manifestacija je ove godine proslavila jubilej, 25 godina ova manifestacija slavi sremsku kobasicu, a organizatori su “Sremska svinjokolja i kobasicijada Šid “, uz podršku više privatnih kompanija, nije izostala ni podrška Opštine Šid i Turističke organizacije Šida.