Proteklog vikenda, 24. i 25. januara 2025. godine, delegacija Udruženja „Sremska svinjokolja i kobasicijada“ iz Šida učestvovala je na jubilarnom 10. Festivalu kobasica Bravsko u Bosni i Hercegovini. Događaj, koji okuplja najbolje majstore kobasica iz celog regiona.
Prvo veče festivala, 24. januara, bilo je posvećeno sponzorima i prijateljima manifestacije. Tokom večeri, Udruženju „Sremska svinjokolja i kobasicijada“ uručena je plaketa kao znak zahvalnosti za dosadašnju saradnju. Ovo priznanje posebno je značajno, jer potvrđuje dugogodišnju posvećenost i aktivno učešće Šiđana na festivalu.
Subota, 25. januar, bila je rezervisana za takmičarski deo festivala, u kojem su članovi šidskog udruženja briljirali. Učestvovali su u više disciplina – pravljenju sveže kobasice, brzom jedenju kobasice, ispijanju piva i suvoj kobasici.
Posebno su se istakli u najprestižnijoj međunarodnoj kategoriji, takmičenju u suvoj kobasici, gde su osvojili sve tri glavne nagrade:
• 🥇 Prvo mesto – Đorđe Lazarov
• 🥈 Drugo mesto – Vasilije Lazarov
• 🥉 Treće mesto – PG Danko Hovan
Ovi uspesi dodatno su potvrdili da sremačke kobasice zadržavaju visoke standarde kvaliteta, ukusa i autentičnosti.
Pored takmičenja, delegacija Šiđana aktivno je učestvovala i u stručnom delu festivala. Članovi udruženja bili su deo žirija u disciplinama brze obrade mesa i takmičenju za suvu kobasicu, čime su dodatno doprineli značaju manifestacije. Njihovo znanje i iskustvo bili su dragoceni, a njihova stručnost prepoznata i cenjena od strane organizatora i učesnika festivala.
Delegaciju Udruženja „Sremska svinjokolja i kobasicijada“ na festivalu su činili: Goran Hovan, Milenko Krtinić i Darko Đierčan, koji su dostojno predstavili Šid i sremsku tradiciju. Njihovo prisustvo, kako u takmičarskom, tako i u stručnom delu, bilo je od velikog značaja za promociju ovog kraja.
Gostovanje na jubilarnom 10. Festivalu kobasica Bravsko još jednom je potvrdilo kvalitet i stručnost Udruženja „Sremska svinjokolja i kobasicijada“. Osvojene nagrade, priznanja i učešće u stručnom delu festivala pokazali su da Šid i njegova tradicija imaju čvrsto mesto na regionalnoj mapi gastro manifestacija.