Aktivnost

Šidska ekipa na Trećem festivalu kisačkog kulena – promocija tradicije i vrhunskog ukusa

23.02.2025

U subotu, 22. februara 2025. godine, delegacija Udruženja Sremska svinjokolja i kobasicijada Šid učestvovala je na Trećem festivalu kisačkog kulena u Kisaču, gde su pokazali svoje umeće u pravljenju sveže kobasice, ali i promovisali manifestaciju Srem Klob Kob Fest.

Članovi šidskog udruženja su se takmičili u pravljenju sveže kobasice, a pored toga su na ocenjivanje doneli i uzorke kulena, kako bi predstavili kvalitet sremskih suhomesnatih proizvoda. Ovaj događaj bio je prilika da se razmene iskustva sa drugim proizvođačima i ljubiteljima tradicionalnih mesnih prerađevina.

Veliko priznanje za šidsku delegaciju predstavlja i činjenica da je Stanislav Đierčan, zamenik predsednika udruženja, bio član komisije za ocenjivanje svežih kobasica i kulena, što potvrđuje ugled i autoritet koji Udruženje Sremska svinjokolja i kobasicijada uživa u gastronomskim krugovima.

Sremsku svinjokolju i kobasicijadu su u Kisaču predstavljali:
✔ Stanislav Đierčan
✔ Rastislav Struhar
✔ Boban Feltan
✔ Vladimir Čanji

Njihovo učešće na festivalu nije samo doprinos takmičarskom delu, već i promocija sremske tradicije i unapređenje saradnje sa drugim udruženjima i proizvođačima.

Treći festival kisačkog kulena u Kisaču okupio je brojne proizvođače i ljubitelje kulena i kobasica, koji su imali priliku da degustiraju vrhunske proizvode i saznaju više o tehnikama pripreme ovog nadaleko poznatog specijaliteta.

Delegacija iz Šida je i ovom prilikom pokazala da je očuvanje i promocija tradicije njihov osnovni cilj, a ujedno su iskoristili priliku da predstave Srem Klob Kob Fest, koji postaje sve značajnija manifestacija u svetu tradicionalnih mesnih prerađevina.

Učešće na ovom festivalu još jednom potvrđuje da je Šid prepoznat kao centar vrhunske proizvodnje kobasica i kulena, a članovi udruženja neumorno rade na tome da ova tradicija bude prepoznata i cenjena širom Srbije i regiona.

Ovo gostovanje predstavlja još jedan korak ka povezivanju proizvođača i očuvanju bogatog gastronomskog nasleđa, a šidska ekipa nastavlja da ponosno promoviše sremske specijalitete na najvažnijim manifestacijama.