Sevnica, Slovenija, 10. mart 2025. – Udruženje Sremska svinjokolja i kobasicijada Šid još jednom je potvrdilo svoj značaj na međunarodnoj sceni tradicionalne proizvodnje suhomesnatih proizvoda. Delegacija u sastavu Stanislav Đierčan, Borislav Barna, Branko Farkaš i Đorđe Lazarov boravila je u Sloveniji povodom 64. Sevniške Salamijade, jednog od najprestižnijih takmičenja u proizvodnji salama u ovom delu Evrope.
Po dolasku u Sevnice, predstavnici udruženja iz Šida odali su počast nekadašnjem predsedniku Sevniške Salamijade, Stanetu Krncu, položivši cveće na njegov grob. Ovaj čin simbolizovao je duboko poštovanje prema čoveku koji je svojim radom ostavio neizbrisiv trag u očuvanju i promociji tradicionalne slovenačke salamijade.
Nakon toga, delegacija je prisustvovala svečanom prijemu, gde su ih domaćini srdačno dočekali. U ime organizatora, predstavnici Sevniške Salamijade izrazili su zadovoljstvo zbog dolaska prijatelja iz Srbije, ističući važnost međunarodne saradnje u oblasti gastronomije i očuvanja tradicionalnih veština.
Tom prilikom, razmenjeni su prigodni pokloni, a Stanislav Đierčan, zamenik predsednika udruženja Sremska svinjokolja i kobasicijada Šid, u svom obraćanju naglasio je:
“Ovo nije samo susret proizvođača, već i okupljanje ljudi koji dele istu strast prema vrhunskim suhomesnatim proizvodima. Naše udruženje iz Šida ponosno neguje tradiciju i raduje nas prilika da razmenimo iskustva sa slovenačkim majstorima zanata. Ovde smo da učimo, ali i da podelimo našu sremsku priču.”
Sevniška Salamijada, poznata po izuzetno kvalitetnim salamama koje se ocenjuju po ukusu, teksturi i načinu pripreme, nastavila se svečanom degustacijom. Delegacija iz Šida imala je priliku da isproba razne vrste salama, ali i da predstavi svoju tradiciju proizvodnje sremskih kobasica.
Tokom neformalnih razgovora sa slovenačkim domaćinima, razmenjena su dragocena iskustva o tehnikama sušenja mesa, kombinaciji začina, dužini zrenja i uticaju mikroklime na krajnji kvalitet proizvoda.
Ovaj događaj još jednom je pokazao da su Sevniška Salamijada i Sremska svinjokolja i kobasicijada Šid – Srem klob Kob Fest , ne samo gastronomski festivali, već i mostovi koji povezuju narode, čuvaju tradiciju i unapređuju kvalitet proizvoda kroz razmenu znanja i iskustava.
Sremska svinjokolja i kobasicijada Šid, poznata po organizaciji manifestacija SREMSKA KOBASICIJADA I SREM KLOB KOB FEST koje okupljaju najbolje proizvođače suhomesnatih proizvoda, nastaviće da učestvuje na međunarodnim događajima, predstavljajući autentične ukuse Srema i negujući prijateljstvo sa srodnim udruženjima širom regiona.
Poseta Sevniškoj Salamijadi još jednom je potvrdila da je tradicionalna proizvodnja suhomesnatih proizvoda više od zanata – to je kultura, nasleđe i način života koji povezuje ljude bez obzira na granice.