Na poziv dr. Maria Bratulića, načelnika Općine Sveti Petar u Šumi, Stanislav Đierčan, zamenik predsednika Udruženja Sremska svinjokolja i kobasicijada Šid i Vitez od kobasice, imao je čast da bude deo stručne komisije za senzorno ocenjivanje suhomesnatih proizvoda za festival “S Klobasicom u EU”, koji se održava 14.3.-16.3.2025. U Svetom Petru u Šumi (Istra-Hrvatska).
Ovo prestižno takmičenje okupilo je najbolje proizvođače suhomesnatih proizvoda iz regiona i Evrope, a ove godine pristiglo je 260 uzoraka suhomesnatih proizvoda podeljenih u 15 različitih kategorija. Svaki od njih bio je rezultat predanog rada, tradicije i strasti prema vrhunskim mesnim specijalitetima.
Srem se ponosno predstavio sa više od 20 vrhunskih kobasica, potvrđujući ono što već dobro znamo – da je naša regija ne samo čuvar tradicije, već i sinonim za najkvalitetnije suhomesnate proizvode.
Stanislav Đierčan: “Sremska kobasica je naš ponos, naša tradicija i naš pečat u Evropi”.
Nakon završenog ocenjivanja po povratku u Šid, Stanislav Đierčan je sa ponosom izjavio:
“Biti deo ovako prestižnog ocenjivanja i ocenjivati najbolje evropske suhomesnate proizvode velika je čast, ali i ogromna odgovornost. Ocenjivanje nije bilo nimalo lako, jer su svi proizvođači doneli proizvode vrhunskog kvaliteta, iza kojih stoje godine truda, predanog rada i poštovanja tradicije. Međutim, ono što mi, ljudi iz Srema, najbolje znamo jeste da prava kobasica nije samo spoj mesa i začina – ona je deo nas, deo naše istorije i našeg identiteta. Svaka sremska kobasica nosi u sebi duh naših predaka, koji su kroz generacije usavršavali recepturu i prenosili veštinu pripreme s kolena na koleno.
Sremska kobasica nije običan suhomesnati proizvod. Ona je priča o vrednim ljudima, o domaćinstvima koja neguju tradiciju, o okupljanjima porodice i prijatelja, o praznicima, o zimama koje mirišu na dim iz pušnice i začine koji su vekovima deo naše gastronomske kulture. Kada sremska kobasica stigne na trpezu, to nije samo hrana – to je podsećanje na naše korene, na vrednosti koje čuvamo i koje želimo da prenesemo budućim generacijama.
Danas, kada sremska kobasica stoji rame uz rame sa najboljima u Evropi, možemo sa sigurnošću reći da je naš trud prepoznat i cenjen. Ali, ovo nije kraj, već novi početak. Nastavićemo da radimo, da negujemo kvalitet i da našu kobasicu predstavljamo svuda gde se priča o vrhunskim suhomesnatim specijalitetima. Naš cilj je jasan – da sremska kobasica zauzme zasluženo mesto među najboljima u Evropi, jer ona to jeste i uvek je bila. Ponosan sam što dolazim iz kraja koji ima ovako bogatu gastronomsku tradiciju i što mogu da kažem da Srem ima nešto što niko drugi nema – kobasicu sa dušom.”
Učešće našeg predstavnika u stručnom žiriju i vrhunski kvalitet naših kobasica još jednom su potvrdili da je Srem kolevka najboljih suhomesnatih proizvoda i da naša kobasica zaslužuje posebno mesto na evropskoj gastronomskoj mapi.
S ponosom nastavljamo da negujemo svoju bogatu gastronomsku tradiciju i širimo glas o sremskoj kobasici kao simbolu kvaliteta i ukusa!