Aktivnost

„DOMINACIJA U SAMOBORU: SREMSKA SVINJOKOLJA I KOBASICIJADA ŠID OSVOJILA 33 MEDALJE NA 37. SALAMIJADI“

13.04.2025

Šid je još jednom dokazao da nije samo srce Srema, već i simbol srpske tradicije i gastronomije koja se ponosi kvalitetom, posvećenošću i istinskim radom. Na 37. Samoborskoj salamijadi, održanoj 12. aprila 2025. godine u Samoboru, Republika Hrvatska, Udruženje Sremska svinjokolja i kobasicijada Šid ostvarilo je istorijski uspeh, osvojivši ukupno 33 medalje u prestižnoj kategoriji „Posebna kobasica“, čime je postavilo nove standarde u regionalnoj kulinarskoj konkurenciji.

Manifestaciju je svečano otvorio i pozdravni govor održao dr. Dubravko Viduč, predsednik prijateljskog udruženja “Zlatna Šajba” iz Samobora. U svom nadahnutom obraćanju, dr. Viduč je pozdravio sve prisutne izlagače i goste, posebno istakavši prisustvo delegacije iz Šida i njihovu predanost očuvanju tradicije. Njegove reči su označile početak jednog od najznačajnijih događaja u svetu suhomesnatih delikatesa u regionu, u atmosferi međusobnog poštovanja, prijateljstva i zajedničkih vrednosti.

Ovaj podvig, na kojem su briljirali članovi udruženja: Stanislav Đierčan, Slobodan Kalenić, Vladimir Plavšić, Goran Hovan, Đorđe Lazarov, i Srđan Sokol, je rezultat stotina sati predanog rada, posvećenosti i ljubavi prema zanatu. Osvojene medalje uključuju:

• 1 zlatnu medalju,
• 31 srebrnu medalju,
• 1 bronzanu medalju.

Ovim uspehom, šidska delegacija nije samo osvojila medalje, već je postavila novi standard u svetu mesne industrije, podigavši ugled Šida i Srbije na najviši međunarodni nivo.

Udruženje Sremska svinjokolja i kobasicijada Šid je mnogo više od manifestacije — to je živa legenda koja okuplja najbolje proizvođače, eksperte i ljubitelje tradicije. Šid je dom za onaj pravi, autentični ukus koji se pamti i nosi kroz vreme. Iz godine u godinu, udruženje širi svoju mrežu, okupljajući entuzijaste, mlade naraštaje i sve one koji žele da budu deo nečeg mnogo većeg.

Njegovo postojanje nije samo potvrda očuvanja tradicije, već i pokazatelj da ona živi i raste u srcu svakog učesnika, od prvog do poslednjeg trenutka. Na manifestacijama širom regiona, Šid nije samo domaćin – Šid je nosilac kvaliteta.

Na 37. Samoborskoj salamijadi, šidska delegacija je briljirala u konkurenciji najboljih proizvođača iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Mađarske i drugih evropskih zemalja. Uz vrhunski ukomponovane kobasice, udruženje je pokazalo svetu da Srem nije samo geografska destinacija, već pravi centar gastronomske moći.

Nagrade koje su stigle u Šid govore o mnogo više od kvaliteta same kobasice – one govore o posvećenosti, strasti i zalaganju ljudi koji tu tradiciju ne samo čuvaju, već unapređuju i šire. Svaka nagrada nije samo medalja — to je simbol šidskog karaktera, borbe i ljubavi prema rodnom kraju.

Šidska delegacija imala je priliku da tokom svog boravka u Samoboru, na samom vrhu manifestacije, razgovara sa predsednikom Republike Hrvatske, gospodinom Zoranom Milanovićem. Ovaj susret nije samo bio prilika za razmenu iskustava, već i za usmeravanje fokusa na dalje potencijale saradnje u oblasti gastronomije, očuvanja tradicije i međudržavnih kulturnih veza. Gospodin Milanović je izrazio veliko poštovanje prema naporima šidskog udruženja u očuvanju kulturne baštine i istakao značaj takvih inicijativa za međusobnu saradnju zemalja Balkana.

Ovaj rekordni uspeh je samo početak. Udruženje Sremska svinjokolja i kobasicijada Šid nastaviće da širi svoje aktivnosti, da poziva sve ljubitelje tradicije da se priključe i nastave putanju koja je započeta još pre mnogo godina. Sa 33 osvojene medalje, udruženje nastavlja da unapređuje svoje manifestacije, organizuje radionice i širi svoj uticaj na međunarodnoj sceni. Šid ne traži pažnju — Šid je zasluženo osvaja. Ovo je put koji ide dalje, sa još jačim temeljima, još većim ambicijama i još snažnijim koracima ka svetskom vrhu!