O nama

O nama

Na inicijativu tadašnjih članova Slovačkog kulturno umetničkog društva „Jednota“ iz Šida, u Februaru mesecu 1996. godine održana je prva kobasicijada u prostrojima društva, a učesnici su se takmičili u disciplini najbolja suva sremska kobasica. Na prvoj kobasicijadi bilo je 4 uzorka suve fermentisane sremske kobasice.

Upravni odbor SKUD-a „Jednota“ Šid 1997. godine počinje sa organizacijom Kobasicijade na kojoj su učestvovali članovi upravnog odbora Slovačko kulturno umetničkog društva „Jednota“ iz Šida.
Manifestacija se održala u Sali Slovačkog Doma u Šidu prvog vikenda u februaru, izloženo je 12 uzoraka suve fermentisane sremske kobasice.

Od 1998. godine organizatori odlučili su da uz Jednodnevnu manifestaciju organizuju i večeru sa muzikom uz dodelu nagrada za najbolju suvu sremsku kobasicu.

Na trećoj kobasicijadi bilo je 21 uzorak suve fermentisane sremske kobasice.

Po redu IV kobasicijada na inicijativu organizatora Slovačkog kluturno umetničkog društva „Jednota“ iz Šida manifestacija je pomerena na drugi vikend u Februaru, kako bi se ispoštovale manifestacije koje se oranizuju u Bačkoj Palanci i Erdeviku(Riblji Bal).

Na 10. godinu postojanja (2005.godine), Kobasicijade rodila se ideja da manifestacija traje dva dana, drugog vikenda u februaru i dodaju nove takmičarske dispiclina Takmičenje u brzoj obradi mesa, koja se održavala prvog dana a drugi dan Sremske Svinjokolje i Kobasicijade rezervisan je za Takmičenje u suvoj fermentisanoj sremskoj kobasici.

U večernjim časovima drugog dana oragnizovana je svečana svinjokoljska večera sa dodelom nagrada.

Od 2010. godine posećujemo i razmenjujemo iskustva sa nama sličnim udruženjima u zemlji i inostarnstvu: Bekeščaba, Pečuj (Mađarska), Samobor, Sveti Petar u Šumi (Hrvatska) Sevnica, Ormož (Slovenija), Nove Zamski, Bojince, Sladkovičevo (Slovačka), Brčko, Rogolji (BIH), Turija (Srbija).

Sve do 18. Sremskog svinjokolja i kobasicijade organizator je bio SKUD „Jednota“ Šid.

10. Januara 2015. godine, u prostorijama Slovačkog kulturno umetničkog društva „Jednota“ Šid održana je osnivačka skupština i registrovano je udruženje Sremska Svinjokolja i Kobasicijada na istzoj adresi kao i prethodnih godina.
Sam događaj kombinovano je organizovan na različitim lokacijama; (Sala Slovačkog Doma Šid, Na ulici Đure Daničića u Šidu, Pomoćnom terenu Fudbalskog Kluba „ Jednota“ Šid, Sportska Hala Šid), sa istim ciljem, da se tradicija saučuva i da pored dobre muzike i u dobrom i pravom društvu sačuva prepoznatljivi brend Srema – SREMSKA KOBASICA.

Sremska Svinjokolja i kobasicjada je tako rasla svojim obimom, brojem članova i bogatim sadržajem.

Od 2021. godine Organizatori su odlučili da naprave dve manifestacije godišnje.

Prva manifestacija se održava drugog vikenda u februaru mesecu „Sremska Kobasicijada“ , u prostorijama Slovačkog doma u Šidu, a učesnici su se takmičie u disciplini najbolja suva fermentisana sremska kobasica.
Ocenjivanje uzorka kobasica od 24. kobasicijade je javno, a komsija se sastoji od tri člana sa Tehnološkog fakulteta iz Novog Sada, Isti dan u večernjim časovima organizuje se svečena večera sa dodelom nagrada.

Druga manifestacija nosi naziv „SREM KLOB – KOB FEST“(međunarodnog karaketa), održava se svake godine poslednji vikend u oktobru mesecu, u Slovačkom Parku u Šidu.
Manifestacija se sastoji iz više takmičarskih disciplina: Brza obrada mesa, Pravljnje sveže kobasice, i Brzo jedenje kobasice.

Takođe na manifestaciji organizujemo edukaciju o proizvodnji sremske kobasice.

ORGANIZACIJA

Predsedavajući skupštine udruženja: Rastislav Struhar
Upravni Odbor:
Miroslav Kukučka – Predsednik UO
Stanislav Đierčan – Potpredsednik UO
Branko Farkaš
Danko Čipkar
Stefan Čipkar
Goran Hovan
Benjamin Hovan

U Organizaciji manifestacija poslednjih 25 godina pomažu brojna fizička i pravna lica iz zemlje i inostranstva
* Altbatros PTP Šid
* Dogana 2000 Šid
* Menjačnica “Čavić” Šid
* Menjačnica “Kovinčić” Šid
* TR “Alf Kolor” Šid
* Zemljoradinčka zadruga “Graničar” Šid
* Zemljoradinčka zadruga “RIT” Šid
* Zemljoradinčka zadruga “Agronom” Šid
* Zlatara “Queen” Šid
* Veterinarska stanica “Kendrišić” Šid
* Zlatara “Todorović” Šid
* “Biznis Klub” Slatina (Republika Hrvatska)
* Benzinska pumpa “Pan Promet” Šid
* Gvožđar inex – “Tehnometal” Šid
* Štamparija “Helios” Šid
* “Straub Srb” Šid
* “Agro Šid” Šid
* Deki Comerc Adaševci
* UR Bibinjo Novi Sad
* Prizma RM d.o.o. Šid
* Restoran Gurman Šid
* Restoran Authentic 2016 – Jednota Šid
* Kite d.o.o Novi Sad
* Tehno shop Šid
* Prodavnice Paripović Šid
* Pekara Lepinjica Šid
* Mitar Mitorvić Šid
* Vinko Logarušić Slatina
* Porodica Čikarić Šid
* Bojan Trenkić Šid