Srem Klob Kob Fest

Srem Klob Kob Fest

Datum održavanja: Poslednji vikend u Oktobru
Mesto održavanja: Slovački Park Šid
Manifestaciju od 1996. Godine organizuje Udruženje Sremska Svinjokolja i Kobasicijada Šid.

Gastronomsko-turistička manifestacija koja promoviše da se na teritoriji opštine Šid godinama unazad neguje multietičnost, multikulturalnost, suživot i tolerancija. Manifestacija je međunarodnog karaktera, veoma zanimljivog programa i poseti je nekoliko hiljada posetilaca. Okuplja veliki broj izlagača suhomesnatih proizvoda, ali i izlagače i udruženja koja promovišu razne druge tradicionalne, domaće proizvode, kao i autentične rukotvorine. Održava se poslednji vikend u oktobru mesecu, u Šidu, u Slovačkom parku.

Manifestaciji prisustvuju i naša prijateljska udruženja iz Turija (Srbija), Samobor i Sveti Petar u Šumi (Hrvatska), Rogolji i Brčko (Bosna i Hercegovina), Nove Zamki i Sladkovičevo (Slovačka), Sevnice (Slovenija), Bekeščaba(Mađarska), Kumanovo (Makedonija).
U okviru manifestacije svi posetioci iz naše zemlje i inostranstva će imati priliku da po pristupačnim cenama kupe proizvode iz palate mesnih djakonija, vina i rakija koje će na svojim štandovima ponuditi Poljoprivredna gazdinstva iz gotovo cele Srbije.

Učesnici manifestacije takmiče se u brzoj obradi mesa, pravljenju i jedenju kobasica.

1.Takmičenje u Brzoj Obradi mesa

Dosadašnji rekord je 3 minuta i 30 sekundi…
-Ekipu sačinjavaju tri člana.
Svinjče težine 120 kg treba ošuriti (skinuti dlaku sa njega), podići ga na rem (stalak), otvoriti, izvaditi iznutrice, obraditi šunke, slanine, butkice, kolenice. Skinuti masnoću sa kožice. Preostale komade mesa (ficle) samleti, začini i napraviti kobasice. Približno 3 – 4 kg koje treba uredno poslagati na stolu i pokačiti na rem.

2.Takmičenje u pravljenju sveže kobasice

-Ekipu sačinjava tri ili više članova.
Organizator obezbeđuje 5kg mesa (ficli) i creva za kobasica. Ekipa mora imati ručnu mašinu za mlevenje mesa (ne sa pogonom na struju), top za punjenje kobasica i začine. Vreme izrade kobaica je 4 sata. Po završetku ekipa daje komisiji na pregled jedno parče kobasice dužine 15 – 20 cm.
-Komisija će ocenjivati i higijenu za stolom, kako je ekipa obučena i kako je aranžiran sto.

3.Takmičenje u brzom jedenju kobasica

Takmičar koji prvi pojede 1kg pečene kobasice osvaja pobedničko postolje u brzom jedenju kobasica.